TRAVELIADA.PL:
713405050
koszt: opłata wg. stawek operatora
pn-pt: 9.00-19.00    so: 9.00-16.00
GWARANCJA UDANYCH WAKACJI
Certyfikat Polskiej Izby Turystyki Certyfikat Rzetelna Firma
Gambia > Wyc. objazdowe

Afryka od kuchni

standard hotelustandard hotelustandard hotelustandard hotelustandard hotelu
kod oferty: 118668 - 193 - 4094
Afryka od kuchni
poprzednie zdjęcie
następne zdjęcie
Długość pobytu:
7 dni / zmień
Typ dojazdu:
samolot
Data wylotu:
2024-12-06  godz. 00:00 / zmień
Data powrotu:
2024-12-14  godz. 00:00
Wylot z:
Warszawa / zmień
Wyżywienie:
HB - śniadania, obiadokolacje / zmień
Liczba osób:
2 (2 dorosłych) / zmień
cena od 5401
7 dni / osobę
Udogodnienia:
wczasy-egzotyczne
Liczba osób dorosłych:
Liczba dzieci:
Wiek dzieci:
Wyjazd z:
Termin:
Dł. pobytu:
Wyżywienie:
Zakwaterowanie:
Cena:
Rodzaj zakwaterowania
Cena
2 os. pokoj standardowy (4YI - SEM)
dostępna
10 800,22 PLN
Cena za rezerwację dla 2 osób (2 osoby dorosłe)
niedostępny
Rezerwacja
Opis wycieczki
Przewodnik
Wycieczki fakultatywne
Afryka od kuchni

Afryka Zachodnia na talerzu- potrawy gambijskiej i senegalskiej kuchni • warsztaty kulinarne • owoce prosto z morza • zebry, nosorżce białe - safari w rezerwacie Bandia • Dakar • wyspa Goree - klimat minionej epoki • park linowy w koronach baobabów • Katchikally - rezerwat krokodyli • relaks na rajskich plażach Atlantyku

Program:

Dzień 1

Zbiórka na lotnisku, na stanowisku, przelot samolotem czarterowym do Banjul. Przylot, transfer do hotelu, obiadokolacja, nocleg w Banjul.

Dzień 2

Po śniadaniu zwiedzanie Banjul, stolicy najmniejszego państwa w Afryce. Zobaczymy między innymi Muzeum Etnograficzne w Katchikally razem z rezerwatem krokodyli, Łuk Triumfalny, skąd rozpościera się wspaniały widok na miasto. Będziemy mieli okazję podziwiać miejscowe rękodzielnictwo na tutejszym bazarze. W miarę możliwości odwiedzimy gambijski browar Julbrew. Po południu czas wolny na zakupy .Wieczorem kolacja z regionalnymi potrawami gambijskimi jak np.: mięso w pysznym sosie zrobionym na bazie z orzeszków ziemnych, pomidorów, dyni i cytryny  serwowany z drobnym ryżem, lub benechin czyli zamarynowana w cebuli i grillowana w przyprawach ryba z duszonymi warzywami takimi jak maniok, okra, bataty, marchew, bakłażany.  W restauracji Baobab, do kolacji towarzyszyć nam będą afrykańskie rytmy.

Dzień 3
Po śniadaniu wyruszymy do wioski rybackiej Tanji gdzie podziwiać będziemy codzienne życie rybaków i ich rodzin, których egzystencja zależna jest od połowów. Zaskoczy nas feria barw i zapachów oraz liczne uśmiechnięte twarze mieszkańców. Odwiedzimy również prywatny skansen na wolnym powietrzu traktujący o życiu, kulturze i tradycji Gambijczyków. Zajrzymy do Sanyang, gdzie przy odrobinie szczęścia będziemy mogli zobaczyć tradycyjne walki wrestlingowe Gambijczyków. Odpoczniemy na przepięknej plazy Paradise a następnie odbędą się wesołe warsztaty kulinarne, mające przybliżyć nam specyfikę gambijskiej kuchni, zakończone oczywiście degustacją. Podczas warsztatów dowiemy się również jak przygotować sok z owoców baobabu, oraz co to jest wonjo i dlaczego jest tak popularny w Afryce. Powrót do hotelu. Czas wolny. Kolacja i nocleg.

Dzień 4
Po śniadaniu przejazd do portu i przeprawa promem przez rzekę Gambia do miejscowości Barra. Podczas oczekiwania na przeprawę będziemy mieli pierwszą możliwość obserwacji typowego folkloru afrykańskiego. Prom jest głównym środkiem lokomocji pomiędzy północą a południem, przeprawia się tędy zwierzęta: kozy, wielbłądy, wszelaki drób, ponadto kosze z owocami i mnóstwo innych rzeczy. Warto przyjrzeć się wyprostowanym jak struna kobietom niosącym bagaże na głowach i ich barwnym strojom zwanym bubu. Przejazd do Senegalu. Po drodze w okolicach Toubacouty lunch w regionalnej restauracji senegalskiej serwującej wyśmienite potrawy takie jak np. ryba w sosie Yassa ( cytrynowo cebulowy sos serwowany również do smażonego kurczaka).Dojazd późnym popołudniem do największego centrum turystycznego w Senegalu miejscowości Saly/Somone. Zakwaterowanie w hotelu kolacja, nocleg. (trasa ok 200 km lądem plus przeprawa promowa)

Dzień 5
Po śniadaniu wyjazd do rezerwatu Bandia. Będzie to rodzaj safari specjalnie przystosowanym do tego celu samochodem. Podczas wizyty w parku będziemy mogli podziwiać między innymi żyrafy, nosorożce białe, zebry, bawoły sawannowe, kilka gatunków antylop, hieny, patasy rude i koczkodany zielone i kilka innych okazów afrykańskiej fauny. Po południu czas wolny na obiad oraz zakupy pamiątek w rezerwacie (likiery lokalne, pocztówki, magnesy, koszulki, biżuteria itp.). Czas wolny na plażowanie i wypoczynek. Dla chętnych możliwość zorganizowania atrakcji fakultatywnych - chcącym spróbować swoich sił fizycznych oraz spragnionych niecodziennej rekreacji - możliwość wykupienia uczestnictwa w zabawie na tzw. Acrobaobabach czyli parku linowym rozciągniętym miedzy majestatycznymi baobabami. Drugą propozycją będzie niezapomniana wycieczka quadami po buszu. Powrót do hotelu, kolacja i nocleg.(trasa 30 km)

Dzień 6
Po śniadaniu udamy się na całodniowe zwiedzanie stolicy kraju i najważniejszego miasta Zachodniej Afryki - Dakaru. Miasto to ciekawie komponuje wpływy kolonialne, rozległe afrykańskie przedmieścia i budowle zupełnie europejskie. Historyczne, kolonialne budynki, muzea czy galerie współgrają tu z kolorowymi, gwarnymi targami pod gołym niebem. Zobaczymy między innymi Pałac Prezydencki, afrykański targ z pamiątkami „marché Kermel”, katedrę, Plac Niepodległości, pomnik Renesansu Afryki oraz najdalej wysunięty na zachód Afryki - przylądek Almadies. Następnie przeprawa promowa na Wyspę Goree. Obecnie wyspa przyciąga wielu zwiedzających swą unikalną, kolonialną zabudową, pięknymi, pastelowymi barwami odrestaurowanych domów oraz specyficznym klimatem minionej epoki. Ta, należąca do światowego dziedzictwa kultury wyspa (lista UNESCO) ze względu na swoją przeszłość jest ważnym miejscem historycznym dla Afrykańczyków. Na wyspie mieszkają liczni artyści, szczególnie malarze. Czas płynie tutaj leniwie, melancholijnie.  Podczas zwiedzania wyspy lunch u Senegalskiej Mamy Afryki  Nene, która zaserwuje nam senegalską potrawę Mafe  czyli aksamitny gulasz mięsno- warzywny z masłem orzechowym i przyprawami lub świeże krewetki prosto z oceanu smażone  w czosnku. Powrót do hotelu w rejonie Saly /Somone. (trasa ok 160 km)

Dzień 7
Śniadanie, wykwaterowanie i przejazd w kierunku Gambii. Zakwaterowanie w hotelu w okolicach Banjul, kolacja w lokalnej restauracji serwującej owoce morza i nocleg. (ok 260km)

Dzień 8

Śniadanie, czas wolny na plażowanie i wypoczynek w Gambii. Wieczorem transfer dla Klientów powracających do kraju - na lotnisko, wylot do Polski. Dla Klientów, którzy wybrali dodatkowy tydzień pobytu w Gambii po południu transfer do wybranego hotelu.

Dzień 9
Przylot do Polski.

Uwagi do programu:
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.

Zakwaterowanie:
- Wyżywienie - W restauracjach hotelowych serwowane są śniadania i obiadokolacje podobne do europejskich, oczywiście można też zamówić regionalne potrawy.
- Pokoje: wygodnie urządzone, 2 - osobowe z łazienką (prysznic lub wanna, wc, ręczniki).

Szczepienia:
Miejsca, które odwiedzamy praktycznie nie są zagrożone przez takie choroby jak żółta febra. WHO informuje jednak o profilaktycznych szczepieniach przeciwko żółtej febrze (jeden zastrzyk na 10 lat). Wyjątek stanowią klienci, którzy przybywają z krajów zagrożonych tą chorobą, wtedy wymagane jest szczepienie. W rejonie Senegalu, Gambii i Gwinei Bissau zalecana jest profilaktyka antymalaryczna (leki doustne, dodatkowo polecamy zabranie repelentów ze środkiem DEET, ubrań zakrywających ciało, szczególnie wieczorami i w nocy).

Cena zawiera - oferta z przelotem:
Przelot samolotem czarterowym, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie w hotelach wg opisu w pokojach 2 - osobowe (z możliwością dostawki), 7  lub 14 rozpoczętych dób hotelowych, wyżywienie: śniadania i obiadokolacje, lunche tam gdzie wymienione, program turystyczny, wycieczki wg. programu, transfery lotnisko - hotel - lotnisko, przejazdy 18-20 os. busem (bagażnik na dachu) z klimatyzacją, obsługę polskiego przedstawiciela podczas odprawy na lotnisku w Polsce, pilota - opiekuna grupy podczas zwiedzania Senegalu i Gambii, miejscowego pilota - opiekuna grupy, przewodników lokalnych, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL i bagaż).

Cena nie zawiera - oferta z przelotem:
Lokalne opłaty, w tym bilety wstępu,taxy, promy, park Bandia, warsztaty kulinarne, płatne pilotowi na miejscu  ok. 105 EUR/os. Napiwki, tragarze ok. 45 EUR. Opłata za ochronę lotniska 40 EUR/os.



Zadaj pytanie
dotyczące tej oferty
Treść zapytania
Imię i nazwisko
Email
Nr telefonu
    Oświadczam, iż ukończyłem/am 16 rok życia i zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Traveliada.pl, NIP: 751-151-79-72, REGON: 081065539, Rejestr Organizatorów Marszałka Dolnośląskiego nr 583, adres siedziby: ul. Celtycka 6, 54-153 Wrocław, w celu marketingowym, wysyłania newslettera oraz prowadzenia konta w sklepie. Podanie danych jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie. Dane osobowe będą przetwarzane do czasu odwołania zgody. Mam prawo żądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Strona stosuje profilowanie użytkowników m.in. za pośrednictwem plików cookies, w tym analitycznych, o czym więcej w Polityce Prywatności.
[zobacz więcej...]
wyślij